Barszcz czerwony z pieczonymi burakami
Barszcz czerwony, kto z nas go nie lubi?
Często wybieram właśnie tę zupę, czy to jestem w restauracji, barze mlecznym czy w domu. W domu zdarza mi się grzeszyć barszczem z kartonu :))
Składniki
- 1 kg buraków
- 100 ml koncentratu barszczu z buraków ćwikłowych ( np: Krakus)
- 1 cebula pokrojona w piórka
- włoszczyzna
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy/oleju
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
Wykonanie
Buraki umyj, dopraw solą, pieprzem, nasmaruj 2 łyżkami oliwy i wstaw do piekarnika na godzinę (190stopni). W tym czasie ugotuj włoszczyznę ( w wodzie), włóż liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj całość około 60 min na dość wolnym ogniu.
Z upieczonych buraków zdejmij skórkę i pokrój je w kostkę o boku 2 cm. Na pozostałej oliwie przesmaż cebulę.
Z garnka wyjmij włoszczyznę, wywar zagotuj, dodaj buraki, cebulę z patelni i gotuj całość około 20 minut. Zmiksuj zupę, dodaj koncentrat, ocet, dopraw solą, pieprzem, cukrem, przyprawą uniwersalną.
Podawaj z uszkami.
Czas wykonania: 1,5h
Smacznego!
4 komentarze
Daria
uwielbiam barszcz!
a ten musi smakować wybornie 🙂
Żaklina Michałowska
Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Muffin Case
Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. Najlepszy robi moja teściowa. A ja muszę zrobić wersję z pieczonymi burakami. Kiedyś zrobiłam krem z pieczonych burakach i był przepyszny.
Żaklina Michałowska
To była moja pierwsza próba w ogóle w przygotowywaniu barszczu praktycznie od zera, jednak jestem zadowolona z efektu 🙂