Krem warzywny z pieczarkami
Składniki
- 1 mały filet z piersi z kurczaka
- por
- 1 cebula
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- mały kalafior
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- majeranek
- oregano
- przyprawa: Kucharek
- 500 g pieczarek
- 2 bagietki
- kasza jaglana (garść)
Wykonanie
Ugotuj bulion z piersi z kurczaka. Przygotuj sobie 1,5 litra wody, zieloną część pora i dopraw pieprzem. Wstaw i gotuj około 15 minut. W międzyczasie pokrój w plastry marchewki i pietruszkę. Dodaj je do bulionu i znów dopraw pieprzem. Gotuj kolejne 10 minut. Posiekaj na drobno cebulę i białą część pora. Wrzuć na suchą patelnię, a dopiero po paru minutach skrop lekko oliwą.
Podsmażone warzywa dodaj do bulionu. Gotuj przez parę minut, po czym dodaj kalafiora. Dopraw zupę sowicie pieprzem, solą, majerankiem i oregano. Gotuj zupę tak długo, aż składniki będą miękkie, a nawet lekko rozgotowane. Wówczas zdejmij zupę z ognia. Dopraw ewentualnie jeszcze ulubioną przyprawą np: Kucharkiem. Ugotuj garść kaszy jaglanej. Dodaj ją do zupy.
Użyj blendera, aby z zupy powstał krem.
Zupę podawaj z bagietką i pieczarkami drobno pokrojonymi. Pieczarki najlepiej wrzucić na suchą patelnię i lekko posolić.
Dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, polecam dodać plastry ulubionej kiełbasy (wrzucić na suchą patelnię i nie dodawać tłuszczu, bo kiełbasa posiada swój naturalny tłuszcz).
Czas przygotowania: 1h
Smacznego!