Krem ze świeżych pomidorów z selerem naciowym
Seler naciowy?
Myślę sobie, że to warzywo, które na pewno mi nie zasmakuje. Przecież nie lubię nawet selera w zupie! ;/ a tu proszę miła niespodzianka. Otóż w połączeniu ze świeżymi pomidorami i jako element zupy, doskonale się sprawdza. Pięknie i bardzo apetycznie pachnie podczas gotowania.
Nie jestem jeszcze w stanie zrobić sobie np: koktajlu z selera naciowego, ale myślę, że na to przyjdzie jeszcze czas i znajdę połączenie smakowe, które będzie świetnie współgrało z selerem.
Składniki
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 cebule
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- 600 ml bulionu warzywnego
- pieprz
- sól
- bazylia
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka cukru
- kilka kropli sosu słodkiego chili
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- natka z pietruszki
- makaron świderki
Wykonanie
Pomidory umyj, ponacinaj je na krzyż, sparz wrzątkiem, zdejmij skóry , wykrój ogonki i twardszy trzonek, pokrój w kostkę pomidory.
Cebulę obierz i pokrój. Seler oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć cebulę- zeszklij.
Obierz i pokrój w kostkę marchew i pietruszkę.
Pomidory, seler naciowy, marchew, pietruszkę wymieszaj i krótko podduszaj. Dodaj zeszkloną wcześniej cebulę. Wlej bulion warzywny. Odstaw wywar do gotowania na 15 minut. Po tym czasie dopraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, a następnie dodaj sos chili, ketchup, cukier i zabiel śmietaną.
Zmiksuj zupę.
Podawaj z posiekaną natką pietruszki i grzankami z ciemnego pieczywa.