Pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie
Niedzielny obiad.
Sezon grillowy co prawda już za Nami, ale piekarnik większość z Nas myślę ma w domu, więc śmiało możecie przygotować moją propozycję kurczaka.
Ta potrawa dobrze nadaje się na niedzielny obiad. Wystarczą do tego ziemniaki z koperkiem i lekka sałatka.
Składniki
- filet z piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Wykonanie
1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę).
2. Filet przekrój na mniejsze części, albo pokrój w paski czy kostkę. Wymieszaj z marynatą i odstaw pod przykryciem do lodówki na 10 godzin.
3. Piecz mięso na grillu/patelni grillowej albo w foli w piekarniku.