Roladki paprykowe z sałatką z cukinii
Składniki na roladki
- 500 g filetu z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- koperek
- pieprz
- 2 jajka
- panierka do potraw
- olej/ oliwa do smażenia
Wykonanie
Mięso ubij tak jak na kotlety schabowe. Popieprz i dopraw przyprawą do kurczaka. Pokrój paprykę w drobną kostkę. Posiekaj koperek. Połącz warzywa z kukurydzą i zamieszaj. Na sam środek rozbitego mięsa nałóż farsz i zawiń je. Możesz użyć wykałaczek. aby farsz nie wypadał z roladek. Jajka rozbełtaj i mocz kolejno w nim roladki, a następnie obtocz w panierce. Nagrzej patelnię z 2 łyżkami oleju/ oliwy i smaż mięso około 10 minut. Przewracaj je z każdej strony.
Składniki na sałatkę z cukinią
- 1/2 cukinii
- 30 dag fasolki szparagowej
- garść makaronu penne
- bazylia
- 1 łyżka oliwy/oleju
Wykonanie
Ugotuj w osolonej wodzie fasolkę przez około 15 minut. Cukinię pokrój w cienkie plastry i przekrój w połowie. Wrzuć na patelnię bez tłuszczu i posyp szczyptą soli. Niech przez parę minut powoli się podgotowuje. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Złącz ugotowaną fasolkę z cukinią i duś 5 min. Dodaj makaron i 1 łyżkę oleju. Zostaw jeszcze na 2 minuty na ogniu ciągle mieszając.
Dodatkowo ugotuj 0,5 kg ziemniaków i wykorzystaj resztę farszu do roladek, dodając go do ziemniaków.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min
Smacznego!