Warzywna w klimacie azjatyckim
Zupa warzywna w klimacie azjatyckim to moje pierwsze podejście do kuchni tego typu. Jest to dla mnie swego rodzaju nowość. Miło się zaskoczyłam przyrządzając tą zupę.
Składniki
- 1 litr wody
- 300 g mrożonych brokułów
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 marchewki
- 1 por (zielona i biała część)
- 1 szklanka ryżu białego
- 1 łyżka oliwy/oleju
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- słodka papryka
- curry
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g filetu z piersi z kurczaka
Wykonanie
Usuń gniazda z papryk, pokrój je na bardzo małą kostkę. To samo zrób z marchewką i kurczakiem. Wstaw 1 litr wody, dodaj do niego zieloną część pora i posól. Następnie wsyp 1 szklankę ryżu i staraj się co jakiś czas mieszać.
W osobnym garnku wstaw wodę, posól i na gotującą się wodę wrzuć brokuły. Gotuj około 4 minut, odcedź i pokrój różyczki na drobno.
Na patelnię wrzuć posiekany wcześniej por (białą część) oraz cebulę. Całość lekko skrop olejem i smaż. Dodaj po kilku minutach marchewkę i paprykę (żółtą i czerwoną). Smaż około 10 minut. Po czym dodaj tam również kurczaka.
Kiedy wszystko już się usmaży zdejmij z ognia warzywa z kurczakiem. Wyjmij zielone liście pora z wywaru, w którym gotował się ryż. Dodaj do ryżu warzywa z patelni oraz brokuły. Jeśli to konieczne dolej 1/2 do 1 szklanki wody. Zagotuj i dodaj pieprz, sól, dużą ilość słodkiej papryki, curry, cukier, przyprawę uniwersalną i 1 łyżkę śmietany.
Czas wykonania: 40 minut
Smacznego!