Zapiekanka z fasolką szparagową i szynką
Składniki
- około 200 g makaronu penne
- 100 g fasolki szparagowej
- około 30 dag ulubionej szynki
- 1 średni pomidor
- 1 serek topiony
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- ewentualnie czosnek np: w przyprawie
Wykonanie
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Pokrój szynkę w drobną kostkę. Cebulę posiekaj i podsmaż lekko na suchej patelni. Ugotuj fasolkę, odcedź. Pomidora obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Przygotuj sobie naczynie żaroodporne i układaj kolejno warstwami, zaczynając od makaronu, szynki, pomidorów, serka topionego, fasolki. Na sam wierzch posól, popierz. Wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Czas przygotowania: 30 minut
Smacznego!