Zupa krem z cukinii
Krem i bułka na stole!
Zupa krem z cukinii skradła mi serce. Wersja dla wegetarian bez kiełbaski, też świetnie się sprawdzi!
Składniki
- 500 g cukinii
- 3 małe cebule
- 1 marchewka
- 1 duża róża z brokułu
- 1 łyżka oleju
- 500 ml wody
- 1/2 szklanki mleka 1,5%
- 150 g kiełbasy podwawelskiej
- natka z pietruszki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
1.Cukinie oczyść, opłucz- pokrój 1/2 cukinii w plastry, resztę w kostkę
2.Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni
3.Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i również lekko podsmaż
4.Zagotuj 1 l wody
5.Obierz marchewkę- pokrój w plastry
6.Do gotującej się wody wrzuć marchewkę, brokuł, cukinię z cebulą, którą wcześniej podsmażyłaś/łeś
7.Lekko dopraw wywar pieprzem, solą i gałką muszkatołową- gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu
8.Pokrój w plastry kiełbasę i wrzuć na suchą patelnię-podsmażaj (wykorzystaj tłuszcz z kiełbasy)
9.Do ugotowanej zupy dodaj mleko, 1/2 natki z pietruszki, wymieszaj i zmiksuj
10.Dopraw ponownie jeśli to konieczne
11.Podawaj z bułeczkami
One Comment
natti943
Ależ to musi być pyszne!