Zupa krem z kurek i czosnku
To iście jesienna zupa- daję słowo!
Połączenie kurek, czosnku i ziemniaków jest naprawdę przepyszne. Co najważniejsze kurkowa smakowała nie tylko mnie 🙂
Składniki
800 ml wody
20 g kurek
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki (średnie bądź duże)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
słodka papryka
Wykonanie
1. Kurki oczyść, czosnek i ziemniaki obierz i umyj. Większe kurki przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości.
2. Czosnek i ziemniaki pokrój w kostkę.
3. W garnku roztop masło z oliwą, wrzuć czosnek, zrumień, dodaj kurki, następie ziemniaki i smaż przez 5-6 minut.
4. Trochę małych kurek odłóż na potem.
5. Dolej wodę, przypraw i gotuj przez około 25 minut pod przykryciem, a następnie zmiksuj.
Krem podawaj z kurkami, posiekaną natką pietruszki. Możesz też dodać makaron świderki 🙂