Chłodnik z jajkiem
Składniki
- 1 duży kefir
- 1/2 dużej maślanki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 6 jajek
- koperek
- 3 ogórki z ogródka
- około 7 buraków z liśćmi
- pieprz
- sól
- ulubiona kiełbasa
Wykonanie
Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Cebulę i czosnek posiekaj na drobno i podsmaż na 1 łyżce oliwy. Ugotuj jajka, obierz ze skorupki. Buraki obierz, pokrój w kostkę wraz z liśćmi, włóż do garnka i zalej wodą, tak aby lekko przykrywała liście.
Gotuj około 10 minut, a następnie odcedź i wrzuć na patelnię, dodaj 1 małą łyżeczkę oliwy i smaż około 5 minut. Przygotuj sobie głębokie i dość pojemne naczynie, umieść w nim starte ogórki, rzodkiewkę, buraki, koperek, cebulę i czosnek. Całość wymieszaj, dodaj kefir i maślankę, ponownie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Pokrój w plastry ulubioną kiełbasę i smaż na suchej patelni.
Zupę odstaw do lodówki na około 2 godziny. Podawaj z plastrami kiełbasy i jajkiem.
Czas przygotowania: 1 godzina + chłodzenie
Smacznego!