Knedle z borówkami
Składniki
- 2 chude twarogi po 150 g
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- kilka truskawek
- 1 opakowanie borówek
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- sól
- otręby pszenne
Wykonanie
Przygotuj głębokie naczynie, umieść w nim twarogi i rozgnieć przy pomocy widelca. Wbij jajko i dodaj 1 łyżkę miodu. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę i 2 łyżki otrębów. Wyrób jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulki, a wewnątrz nich umieszczaj po kilka borówek. Dokładnie zlep brzegi i uformuj knedle. Włóż je do lodówki na 15 minut.
Zagotuj wodę w garnku i dopraw szczyptą soli. Wkładaj knedle na gotującą się wodę. Gotuj w osolonej wodzie aż do ich wypłynięcia. Przygotuj sos do knedli: pokrój kilka truskawek w kostkę, dodaj 1 łyżkę miodu i 1/2 jogurtu naturalnego. Wymieszaj. Podawaj z knedlami.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Smacznego!