Mięsno-ziemniaczana zapiekanka
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki)
- biała część pora
- 3 cebule
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 koncentrat pomidorowy
- kilka łyżek ulubionego ketchupu pikantnego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- oliwa z oliwek
- pieprz
- majeranek
- bazylia
Wykonanie
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i potraktuj ubijaczką do ziemniaków, odstaw do wystygnięcia. Obierz cebule, posiekaj na drobno, podsmaż na 2 łyżkach oliwy. 1/2 podsmażonej cebuli dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
Przygotuj sobie wysokie naczynie, umieść tam mięso, wbij 2 jajka. Dopraw mięso pieprzem, majerankiem i bazylią. Dodaj drugą część usmażonej cebuli i wymieszaj. Wylej wodę z puszki kukurydzy i groszku. Wrzuć mięso mielone wraz z przyprawami na suchą patelnię, wlej 1 łyżkę oliwy po 5 minutach, mieszaj co jakiś czas. Koncentrat zmieszaj z ketchupem i polej tym mięso na patelni, ponownie zamieszaj.
Pokrój na cienkie plastry por i wrzuć na suchą patelnię, po paru minutach dodaj 1 łyżeczkę oliwy. Użyj naczynie żaroodporne do tego dania i wysmaruj je lekko tłuszczem. Układaj warstwami składniki. Zacznij od ziemniaków, następnie ułóż mięso, kukurydzę, ziemniaki, mięso, groszek, mięso i na sam wierch por. Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 200 stopni.
Czas wykonania: 60 min
Smacznego!