Zupa z zielonego groszku
Jakiś czas temu pożyczyłam świetną książkę kucharską od mojej przyjaciółki. Zainteresowało mnie kilka przepisów. Przepis na zupę z zielonego groszku to jeden z nich. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis i dodać coś od siebie. Zapraszam do wspólnego gotowania! 🙂
Składniki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 20 g masła
- 450 g mrożonego zielonego groszku
- 250 ml mleka 1,5%
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżka oleju
- groszek ptysiowy
Wykonanie
Ugotuj bulion z włoszczyzny. Dodaj do niego masło i groszek. gotuj około 10 minut. Następnie posiekaj cebulę, wrzuć ją na patelnię i dodaj 1 łyżkę oleju. Usmażoną cebulę dodaj do reszty zupy. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Wlej 250 ml mleka do zupy.
Zagotuj ponownie zupę przez 5 minut. Użyj blendera, aby zmiksować zupę na krem. Dodaj 2 łyżki śmietany i 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Dokładnie wymieszaj całość.
Podawaj z groszkami ptysiowymi i posiekaną natką z pietruszki.
Czas wykonania: 40 minut
Smacznego!